mandag den 1. september 2014

A Society Based On Abundance


Post-scarcity economy

Allerede i mit tidligere blogindlæg Fra Partikelaccelerator til Replicator er jeg så småt begyndt at komme ind på idéen om et "overflodssamfund" hvori man kan få lige det man peger og få lige det man ønsker, men hvordan ville det overhovedet være at leve i sådan et samfund og hvordan ville det være bygget op?

Dette vil jeg forsøge at gætte mig frem til i dette indlæg.

Livet i overflodssamfundet

Hvis vi følger ønsketænkning så vil livet i et overflodssamfund være fyldt med muligheder. Har man f.eks. lyst til at eje den nyeste mobil. Fair nok, man smider bare den gamle mobil væk så den kan blive nedbrudt og genbrugt af samfundet og efterfølgende får man den nyeste mobil helt gratis. Dette er sådan set allerede så småt ved at blive en realitet. Der eksistere nemlig allerede forskellige former for plastik og andre materialer der kan nedbrydes af naturen og produceres af naturlige processer. Dog vil det være meget mere sejt
(og sikkert også langt mere effektivt) hvis det lykkedes at fremstille en replikator i bedste stil med Star Trek. Dette vil nemlig mindske tiden det tager at producere et produkt og sikkert også for at nedbryde det.
Derudover kan man også undgå en masse biologiske og industrielle processer ved at kunne nedbryde/opbygge produkter på atom-niveau. For ikke at tale om at man mindsker en masse transport af produkter og ressourcer.

Med en replikator vil det i teorien endda være muligt at fremstille sit helt eget rumskib (afhængigt af størrelsen på replikatoren). Man ville sikkert også kunne fremstille sit helt eget hus eller hvad man ellers lige stod og manglede. Selv fattige mennesker rundt om i verden ville få mulighed for at få lige det de havde brug for.

Det virker næsten for godt til at være sandt. Og selvfølgelig er vi heller ikke nået helt så langt, men der er nu alligevel meget som vi allerede er i stand til nu til dags. Så hvem ved. Måske har vi om nogle år et fungerende overflodssamfund der kan sørger for at selv de fattigste har mad på bordet.

Samfundets opbygning



I modsætning til ovenstående tegning vil et overflodssamfund ikke være bygget på et fundamentet af penge, patenter, copyrights og monopoler, men derimod fokusere på at dele idéer, ressourcer og materialer så meget som muligt imellem befolkningen. Produkter ville også blive fremstillet af nedbrydelige og genbrugelige materialer der i modsætning til produkter uden disse egenskaber vil kunne fortsætte med at cirkulere i samfundet i lang tid samtidig med at samfundet minimere ressourcespilde og forurening.    


Et overflodssamfund vil med andre ord ikke hakke ned på folk der forsøger at dele og sprede idéer imens de effektivisere samfundet, men derimod bidrage til at samfundet forbedre sig selv igennem spredningen af idéer og ressourcer. Overflodssamfundet vil desuden forsøge at kigge nærmere på problemer og forsøge at løse disse. Vi kan f.eks. forestille os et senarie hvori samfundet bliver konfronteret med et problem (dette kan være mangel på energi, ressourcer eller beboelsesområder), men i modsætning til andre samfund hvori eksperter er de eneste der forsøger at løse disse problemer er det i et overflodssamfund hele samfundet der som helhed arbejder sammen om at finde løsninger. 


En løsning på problemet med manglende ressourcer kunne f.eks. være at samfundet begynder at høste materialer og ressourcer fra planeter, måner og asteroiderne der kreds rundt i solsystemet. Grunden til at dette vil være oplagt skyldes at der er en hel del asteroider alene i vores solsystem der kan give en enorm mængde af nye ressourcer. Så hvorfor ikke høste dem når de alligevel bare flyver rundt i solsystemet?



Hvordan skal man høste ressourcer fra asteroider?
Se det er lige her at Skylon kommer ind i billedet. For dette fartøj er nemlig en hybrid imellem et fly og rumraket. Det er med andre ord muligt at starte fra en landingsbane i en lufthavn og efterfølgende flyve ud i rummet. Så det vil ikke længere være nødvendigt med store flertrinsraketter for at forlade atmosfæren. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar