onsdag den 1. oktober 2014

Kapitalismens Selvmord

Capitalism (1948)

Hvis vi ser videoen i begyndelsen af dette indlæg kan vi nok alle hurtigt blive enige om at kapitalisme lyder som det perfekte samfund. Igennem kapitalismens ideologier og system kan vi alle i teorien tjene penge til føden, opbygge profit og starte vores helt egen virksomhed så vi kan leve det søde liv. Dette er helt igennem fantastisk.

Uheldigvis er dette bare ikke tilfældet og der er adskillige grunde til at kapitalismen fejler når vi kigger nærmere på systemets opbygning.

1. Det Frie Marked 

Det frie marked er en meget god idé. Problemet er bare at dette marked endnu ikke har set dagens lys. Et frit marked er nemlig hverken styret af nogen regering eller magtfulde kapitaliser. Derimod er et frit marked noget der skal være frit for alle at benytte og som helle ikke kræver det mindste at starte i.

Realiteten er dog en helt anden. Idag har vi ikke dette marked, derimod har vi et marked der enten er styret af en regering eller magtfulde kapitalister.
Dog tror jeg at det sande frie marked kan virkeliggøres, men dette vil dog kræve en omvæltning af det kapitalistiske system og ideologierne der ligger til grunde for dette. For at det frie marked i sandhed kan være frit skal der ske en eksplosion i produktionen af goder der skal være så stor at kapitalister og regeringers institutioner ikke længere kan følge med udviklingen.
Disse institutioner skal med andre ord drukne i hele verdens samlede overflod af produktion. For så snart menneskeheden står i overflod af produkter de selv har produceret. Da vil hverken regering eller kapitalisme kunne bremse menneskehedens potentiale.


2. Privat Ejendomsret

Denne idé er endnu en af slagsen der i begyndelsen ser ud til at være en god idé, men som efterfølgende udvikler sig til et onde længere hen ad vejen. 
Privat ejendomsret er en meget god idé når den sikre at alle mennesker har ret til at eje et hus eller lignende. For på denne måde kan man sikre sig at ingen mener at de kan frarøve andre deres hus og hjem da disse goder bliver sikret af ejendomsretten. Dog kan ejendomsret også udvikle sig til et onde når personer sikre sig flere goder end de behøver igennem denne ret. Personligt synes jeg at det er direkte åndssvagt at man holder på mere end man har brug for, blot fordi at man er for egoistisk til at give slip på dette.
Helt ærligt hvor meget har man lige brug for at eje? 
Er det overhovedet nødvendigt? 
 
3. Profit Er Målet

Problemet i at have profit som et mål er at man hele tiden vil have mere. 
Altså vil en virksomhed i det kapitalistiske system automatisk begynde at etablere et monopol på et givent produkt for at udrydde konkurrenterne og herved opnå en større mængde profit. Ikke nok med dette kan det at have profit som mål også betyde at mange idéer overhovedet ikke ser dagens lys grundet at kapitalisterne ikke kan se hvordan disse skal kunne lave profit. Et eksempel på dette kunne f.eks. være en kur på kræft, for hvis man finder en kur på kræft så er der ikke længere en masse virksomheder der tjener penge på at forske i hvordan man kan stoppe kræft.

Det vigtigste punkt omkring at have profit som mål er dog at det kapitalistiske system så vidt muligt vil forsøge at investere penge i metoder der kan effektivisere produktionen samtidig med at man spare penge på arbejderne. 
Et glimrende eksempel på dette kan f.eks. være robotter og landbrugsmaskiner der har overtaget det arbejde der førhen blev udført af mennesker.

Hvorfor er dette punkt vigtigt?

Det er det fordi dette mindsker arbejdspladserne i samfundet. Og som det blev sagt i den ideologiske og utopiske video i starten af indlægget: Det er på grund af arbejde at vi kan tjene pengene vi anvender til at købe goder i det kapitalistiske system, men hvad sker der når robotter overtager alt arbejdet?
Ja, så har vi ikke længere nogen måde at tjene penge på mere og bliver derfor ubrugelig for kapitalisterne i det kapitalistiske system.

Jeg finder det dog mærkeligt at vi skal fortsætte med at arbejde for penge, hvis robotter går hen og bliver så effektive at de kan gøre alt meget bedre og langt mere effektivt end vi kan. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar